Field Service Specialistin päivä: opas digitaalisen kaksosen käyttöönottoon

Teollisuusyritykset toimivat nykyään dynaamisemmassa ympäristössä kuin koskaan ennen tekoälyn, robotiikan ja automaation ansiosta. Sen vuoksi myös digitaaliset kaksoset ovat nopeasti saavuttaneet suosiota valmistajien keskuudessa. Teollisuudessa tuotetaan enemmän dataa millisekunnissa kuin millään muulla alalla, ja siksi alan ammattilaisten täytyy nähdä olennaisinta tietoa, jotta he voivat tehdä nopeita päätöksiä reaaliajassa luottavaisin mielin [1].   

Digitaalinen kaksonen tarkoittaa fyysisen omaisuuden virtuaalista kopiota, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa omaisuuden toiminnoista ja suorituskyvystä. Tämä mahdollistaa yrityksille prosessien optimoinnin aina yhdestä koneesta tai tuotantolinjasta alkaen suuriin, eri paikoissa sijaitseviin tuotantolaitoksiin, johtaen arvon luomiseen sekä yrityksille että niiden asiakkaille. 

Päivittäisessä työssäni teen digitaalisen kaksosen konseptista totta keräämällä konedataa ja integroimalla sen näihin virtuaalisiin malleihin. Tässä artikkelissa tarjoankin sinulle harvinaisen katsauksen kulissien taakse tyypilliseen työpäivääni ja kerron tehtävistä, joita kaltaiseni ammattilaiset kohtaavat alalla.  Lopuksi opit myös, kuinka Process Geniuksen uusi Genius Core 3D Digital Twin -alusta auttaa kaltaisiasi teollisuuden ammattilaisia valmiuteen toimia datan perusteella reaaliajassa.

Kenttäpalveluasiantuntijan päivä koostuu protokollista, antureista ja vierailuista paikan päällä 

Tyypillinen työpäiväni koostuu asiakaskäynneistä, datalähteiden kartoituksesta, anturien asennuksista, tiedonkeruusta ja alustan konfiguroinnista osana asiakkaamme perehdytystä. 

Aloitan päivän yleensä käymällä asiakkaan tuotantotiloissa tarkistamassa datalähteet, asentamassa antureita ja keräämässä dataa koneista ja laitteista eri menetelmillä. Nämä menetelmät voivat olla sekä langallisia että langattomia ratkaisuja. Kerätty data liittyy tyypillisesti suorituskykyyn, toimintaparametreihin ja ympäristöolosuhteisiin, jotka ovat kriittisiä koneen käyttäytymisen valvomiseksi ja analysoimiseksi. 

Kun data on kerätty, se lähetetään digitaalisen kaksosen alustalle. Siinä missä vanhempien koneiden kohdalla riittää usein yksinkertaisien anturien käyttö, hyödynnetään uudempien laitteiden kohdalla protokollia kuten OPC UA ja Beckhoff TwinCAT. Näin varmistetaan turvallinen ja luotettava tiedonsiirto fyysisen omaisuuden ja digitaalisen kopion välillä.

OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) on teollisuuden viestintäprotokolla, joka mahdollistaa tiedonsiirron eri valmistajien laitteiden, ohjelmistojen ja järjestelmien välillä. Lue lisää OPC UA:sta ja digitaalisesta kaksosesta. 

Tiesitkö, että olemme sertifioitu Beckhoff-kumppani? Kumppanuutemme universaalien ja toimialariippumattomien ohjaus- ja automaatioratkaisujen edelläkävijän Beckhoffin kanssa antaa meille mahdollisuuden toimittaa innovatiivisia ratkaisuja, jotka parantavat asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta. 

Jani Siren asentamassa Beckhoff IPC:tä
Kuva 1. Jani Siren asentamassa Beckhoff IPC:tä

Digitaalinen kaksonen, joka on helppo konfiguroida itse. Koska kukaan ei tunne tehdastasi paremmin kuin sinä.

Seuraava askel on alustan konfigurointi, jonka asiakkaamme voivat tehdä joko itse tai pyytää tiimiltämme apua. Tarjoammekin valmiin API-pääsyn, jonka avulla voit yhdistää olemassa olevat tietolähteet ja järjestelmät, automatisoida tietovirtoja ja varmistaa korkean turvallisuuden yhdessä keskitetyssä käyttöliittymässä.  

Mikäli asiakas kuitenkin tarvitsee tukea, olen auttamassa heitä alustan konfiguroinnissa vastaamaan heidän tarpeitaan OEE:n, huoltoseisokkien ja muiden keskeisten mittareiden seuraamiseksi. 

Keskimäärin yhä useampi asiakkaistamme aloittaa alustan käyttöönoton suoraan tästä vaiheesta, koska automatisoitu konetietojen kerääminen on jo käytössä. Yhä yleisemmin tämä data on integroitu myös muihin järjestelmiin, kuten ERP-, MES-, EAM- tai SCADA-ohjelmistoihin tai kaikkien näiden sovellusten yhdistelmään. 

Itse konfiguraatio sisältää parametrien, komponenttien välisten suhteiden ja tietovirtojen määrittämisen. Yhdessä nämä luovat dynaamisen virtuaalisen kopion (todellisen digitaalisen kaksosen, jos sallit) valmistusympäristöstä. 

Yhdistämällä fyysiset omaisuudet niiden digitaalisiin kopioihin, digitaalinen kaksonen luo perustan ennakoivalle kunnossapidolle, suorituskyvyn optimoinnille ja monille muille käyttötapauksille, jotka edistävät asiakkaidemme kasvua. Esimerkiksi tuottavuutta voidaan parantaa jopa 30 prosentilla muutamassa kuukaudessa tarkalla tiedonkeruulla ja visualisoinnilla yhdistettynä huoltoilmoituksiin ja työnkulkutapahtumiin. 

Siirtyminen räätäliratkaisuista kohti SaaS-mallia suuressa nousussa

Digitaalisen kaksosen käyttöönotto on yleensä tarkoittanut uutta hankalaa IT-projektia. Mutta asiakkaidemme tapauksessa se on hyvin suoraviivainen ja intuitiivinen prosessi Genius Core -alustan ansiosta. Tämä siksi, koska me Process Geniuksella olemme nähneet, että markkinoilla on valtava muutos räätälöidyistä, asiakaskohtaisista ratkaisuista kohti pilvipohjaisia SaaS (software as a service) -ratkaisuja.

Yrityksemme perustamisajoista lähtien olemme tavanneet asiakkaita, jotka ovat vuosien ajan yrittäneet käyttää räätälöityjä, mukautettuja ratkaisuja ymmärtääkseen omaisuudestaan kerättyjä dataa. Tämä on maksanut heille vuosien kehityksen ja integroinnin ennen kuin ratkaisu alkaa maksamaan itseään takaisin, mikä on kauhea resurssien väärinkäyttö mille tahansa valmistajalle. 

Siksi ei ole yllätys, että nykyään valmistajat ovat alkaneet vaatia nopeita muutoksia standardiin, ja olemme täällä tekemässä juuri sitä. 

Genius Core 3D Digital Twinin datan integrointi- ja hallintamahdollisuudet
Kuva 2. Genius Core 3D Digital Twinin datan integrointi- ja hallintamahdollisuudet

Datan visualisoinnin ja keskittämisen edut Genius Core 3D Digital Twin -alustalla 

Genius Core on pilvipohjainen, usean käyttäjäroolin salliva SaaS-alusta, joka tarjoaa helppokäyttöisen visuaalisen datakerroksen integrointiominaisuuksilla. Alusta mahdollistaa saumattoman integroinnin ERP-, EAM-, SCADA- ja muihin järjestelmiin, antureihin ja tietolähteisiin. Voit helposti tuoda, yhdistää ja synkronoida tietoja reaaliajassa luodaksesi yhtenäisen ja tarkan digitaalisen kopion tehtaasi toiminnoista. 

Näin haluamme varmistaa, että sinulla on sujuva siirtymä tarpeitasi vastaavaan Digital Twin -ratkaisuun. Tiedät tarkalleen, mitkä ovat kustannukset, ja pääset nauttimaan alhaisempien alusta- ja kehityskustannusten sekä nopeampien innovaatiosyklien eduista. 

Kokemukseni mukaan tietojen visualisoinnin keskittäminen Genius Core -alustalla tarjoaa monia etuja kaltaisillesi teollisuuden ammattilaisille, jotka haluavat virtaviivaistaa päivittäistä tiedonhallintaansa. Yhdistämällä tiedot eri lähteistä yhdelle alustalle saat kokonaisvaltaisen kuvan toiminnastasi, löydät malleja ja trendejä sekä poimit käytännöllisiä oivalluksia tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi. 

Alustamme tarjoaa keskuksen konetietojen tallentamiseen, analysointiin ja visualisointiin, jolloin voit käyttää reaaliaikaisia tietoja, historiallisia trendejä ja ennakoivaa analytiikkaa yhdessä käyttöliittymässä. Tämä keskitetty lähestymistapa yksinkertaistaa tietojen integrointia, vähentää siiloja ja edistää toimintojen välistä yhteistyötä valmistustoimintoihin osallistuvien eri tiimien välillä. 

Esimerkiksi tuottavuutta voidaan parantaa jopa 30 prosentilla muutamassa kuukaudessa tarkalla tiedonkeruulla ja visualisoinnilla yhdistettynä huoltoilmoituksiin ja työnkulkutapahtumiin. 
Jani Siren, Field Service Specialist, Process Genius

Yhteenveto

Genius Core 3D Digital Twin -alusta tarjoaa kattavan valikoiman ominaisuuksia, jotka on suunniteltu antamaan sinulle edistyneitä työkaluja tietojen integrointiin, visualisointiin ja analysointiin. Alustan keskeisiä ominaisuuksia ovat reaaliaikainen valvonta, ennakoiva huolto ja HSEQ, joiden avulla valmistajat voivat saada arvokasta tietoa, purkaa datasiiloja ja edistää huippuosaamista. 

Lisäksi alustan edistyneet ominaisuudet antavat sinulle mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja tarkentaa prosesseja luottavaisin mielin. Käyttämällä Genius Coren keskitettyä tietoinfrastruktuuria voit avata uusia mahdollisuuksia tehokkuuden parantamiseen, kustannussäästöihin ja kilpailuetuun nykypäivän nopeasti kehittyvässä valmistusympäristössä. 

Jos olet innostunut oppimaan lisää tavoista kerätä ja käyttää konetietoja tehokkaasti, otetaan yhteyttä LinkedInissä

Jos haluat nähdä, miten tämä kaikki voisi toimia tehtaallasi, varaa juttuhetki asiantuntijoidemme kanssa – autamme sinua mielellämme!  

Lähteet:

Jani Siren
Field Service Specialist

Jani Siren on kokenut kenttäpalveluasiantuntija, jolla on runsaasti asiantuntemusta IoT-ratkaisuista, automaatiotekniikoista ja I/O-järjestelmistä. Lisäksi hänellä on vahva tausta teknisestä tuesta ja projektinhallinnasta. Käytännön kokemus ja syvällinen ymmärrys järjestelmäintegraatiosta tekevät hänestä arvokkaan oppaan teollisuuden yrityksille, jotka haluavat parantaa toimintansa tehokkuutta. Janin asiantuntemus perustuu vuosien käytännön soveltamiseen, jonka ansiosta hän navigoi helposti teollisuuden teknologioiden ja todellisten toteutusten välillä.

Scroll to Top