Digitaalinen kaksonen teollisuudessa: 
Esimerkkejä ja käyttötapauksia

Digitaalinen kaksonen on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan teollisuuden eri toimialoilla. Metalli- ja konepajoista alkaen elintarvikevalmistajiin, energia-, metsä- ja kemianteollisuuteen, käyttötapauksia ja -tarpeita on miltei yhtä paljon kuin on teollisuuden aloja ja toimijoita.

Process Geniuksella on pitkä kokemus teollisista ympäristöistä ja olemme vuosien aikana huomanneet, että monissa tapauksissa teollisuustoimijoiden tarpeet kulminoituvat muun muassa tuotantokustannusten hallintaan, resurssien tehokkaaseen kohdentamiseen ja päivittäisjohtamiseen.

Mietitkö, kuinka digitaalinen kaksonen voisi toimia sinun tuotantosi ja päivittäisjohtamisen kulmakivenä? Tässä artikkelissa kerromme tosielämän esimerkkejä ja käyttötapauksia, kuinka muut valmistavan ja prosessiteollisuuden johtavat yritykset hyödyntävät digitaalista kaksosta juuri oman tuotantonsa, kilpailukykynsä ja päivittäisjohtamisensa tehostamiseen.

Esimerkkejä ja käyttötapauksia, kuinka digitaalisia kaksosia käytetään valmistavassa ja prosessiteollisuudessa

Ennakoiva kunnossapito

Digitaaliset kaksoset ovat ratkaisevassa asemassa ennakoivassa kunnossapidossa, sillä niiden avulla valmistajat voivat havaita mahdolliset laiteviat ennen niiden ilmenemistä, vähentää huoltoseisokkiaikoja ja parantaa toiminnan tehokkuutta. Konecranes, materiaalinkäsittelyalan globaali markkinajohtaja, käyttää Smart Factory Digital Twin -alustaa tehtaallaan ennakoimaan ja estämään käyttökatkoksia, optimoimaan huoltoaikatauluja ja varmistamaan jatkuvan tuotannon. Tämän lisäksi Konecranes tarjoaa Smart Factory -ratkaisua omien asiakkaidensa käyttöön päivittäisen hallinnan työkaluna, joka kertoo, mitä tehtaalla tapahtuu. Lue koko asiakastarina.

Tuotannon optimointi

Digitaalisia kaksosia hyödynnetään myös tuotantoprosessien optimointiin testaamalla erilaisia skenaarioita ja tunnistamalla niistä tehokkaimmat. Kevyeen ja keskiraskaaseen CNC-koneistukseen erikoistunut CNC-Machining hyödyntää digitaalista kaksosta kunnossapidon seurantaan sekä tuotantoaikojen ja olemassa olevien resurssien käytön maksimointiin, jolloin tuotannossa voidaan tehdä säätöjä hukan vähentämiseksi. Lue koko asiakastarina.

Laadunvalvonta

Digitaalinen kaksonen mahdollistaa tuotannon laadunvalvonnan ja -seurannan, jotta varmistetaan, että tuotteet täyttävät määritellyt standardit. Snellman, yksi Suomen suurimmista elintarviketeollisuusyrityksistä, käyttää digitaalista kaksosta kypsennysprosessien reaaliaikaiseen seurantaan, minkä ansiosta tuotannon aikana voidaan tehdä välittömiä säätöjä tuotteiden laadun ylläpitämiseksi ja hävikin vähentämiseksi. Lue koko asiakastarina.

Dataan perustuva päätöksenteko

Digitaalisten kaksosten avulla parannetaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa tarjoamalla reaaliaikaista näkyvyyttä prosesseihin ja antamalla näkemyksiä tulevista skenaarioista. Stora Enso käyttää digitaalista kaksosta tehdasalueillaan sekä Suomessa että ulkomailla tietojen yhdistämiseen ja selkeän käsityksen saamiseen tehtaiden tilanteista kullakin hetkellä, mikä mahdollistaa entistä paremman päätöksenteon ja ennustettavuuden. Lue koko asiakastarina.

Koulutus ja dokumentointi

Digitaalisten kaksosten avulla luodaan virtuaalisia koulutusympäristöjä, joissa työntekijät voivat harjoitella laitteiden ja prosessien käyttöä turvallisessa ja valvotussa ympäristössä. Eräs mineraalien käsittelyyn erikoistunut yritys käyttää digitaalista kaksosta kouluttaakseen uutta työvoimaa ja tarjotakseen kaiken tarvittavan tiedon sopimushuoltotyöntekijöille, mikä vähentää onnettomuusriskiä ja parantaa yleisiä toimintataitoja. Lue koko käyttötapaus.

Energiatehokkuus

Digitaalisia kaksosia hyödynnetään energiankulutuksen optimoimiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi valmistusprosesseissa. Muoviosien valmistukseen erikoistunut yritys käyttää digitaalista kaksosta tuotantolaitostensa energiankäytön seurantaan ja analysointiin, mikä auttaa tunnistamaan energiansäästömahdollisuuksia ja vähentämään ympäristövaikutuksia. Lue koko käyttötapaus.

Digitaalinen kaksonen on keskeinen osa teollisuuden tulevaisuutta

Kuten tässä artikkelissa käsitellyt esimerkit ja käyttötapaukset näyttävät, digitaaliset kaksoset ovat jo päässeet muokkaamaan tulevaisuutta ja näyttämään potentiaalinsa eri teollisuudenaloilla. Esimerkiksi konepajojen asiantuntijat hyödyntävät digitaalisia kaksosia päivittäisjohtamisessa laitteiden elinkaaren seurantaan, resurssien kohdentamiseen, ennakoivaan kunnossapitoon ja estämään suunnittelemattomia huoltoseisokkeja. Elintarvike- ja muut prosessiteollisuuden edelläkävijät hyödyntävät teknologiaa myös tuotannon optimointiin ja laadunvarmistukseen.

Digitaalinen kaksonen on keskeinen osa teollisuuden tulevaisuutta. Esimerkiksi tekoälyn ja OPC UA:n myötä nämä virtuaaliset kopiot todellisesta maailmasta ovat entistäkin paremmin konfiguroitavissa yritysten monipuolisiin tarpeisiin. Kun teollisuusyritykset omaksuvat digitaaliset kaksoset, ne saavat kilpailuetua nykypäivän nopeasti kehittyvällä alalla.

Olitpa sitten tuotannonjohtaja, joka haluaa optimoida tuotantolinjansa, tai organisaation johtaja, joka pyrkii pysymään kehityksen kärjessä, digitaaliset kaksoset ovat teknologia, jota kannattaa tutkia. Jos haluat lisätietoja 3D Digital Twin -ratkaisuistamme valmistus- ja prosessiteollisuudelle, laita meille viestiä, niin otamme sinuun pian yhteyttä!

Scroll to Top